Руският магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски стартира проект за намиране на алтернатива на руския президент Владимир Путин на президентските избори през 2018 година, съобщава Радио Свободна Европа.

Ходорковски заяви пред руски журналисти в Лондон, че проектът, наречен „Вместо Путин”, е стартирал онлайн в сайта Vmestoputina.ru.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти днес, че проектът на Ходорковски е подготвен от хора, които са безвъзвратно отрязани от Русия и руския живот.

На страницата са поместени възможни наследници на Путин, като се позволява на руснаците да изберат кандидат за президент чрез онлайн гласуване. Сред посочените кандидати са лидерът на партия ПАРНАС Михаил Касянов, основателят на Антикорупционния фонд Алексей Навални и лидерът на партия „Яблоко” Григорий Явлинский.

Самият Ходорковски изключи варианта да се кандидатира за президент.

Михаил Ходорковски лежа 10 години в затвор в Сибир за данъчни измами и злоупотреби. Той напусна Русия, след като Путин го помилва през декември 2013 година. Той живее в Швейцария и Великобритания.

Източник: news.bg