Ходорковски има дял във финансирането на войната в Донбас

Изданието «The Kiev Times» в Израел съобщи, че паричните средства за чуждите наемници и наказателните батальони в Украйна постъпват постоянно от активите на руския бизнесмен Михаил Ходорковски.

Съгласно данните на «The Kiev Times», финансирането идва от личните сметки на бившия олигарх, който в момента се намира в САЩ.

Финансовите средства, предназначени за борба с опълчението в Донбас са планирани тази есен чрез учредената от Ходорковски през 2004 г. междурегионална обществена организация „Отворена Русия” и международния благотворителен фонд „Open Russia Foundation”, пише още изданието.

„Средствата ще пристигат още тази есен под формата на оказване на хуманитарна помощ и благотворителна дейност. В плановете на предприемача влизат привличането в съвета на директорите на организацията на представители на големи европейски компании и северноамерикански бизнес структури, както това бе организирано по-рано в периода на създаването и функционирането на обществените организации и фонда през 2001 – 2004 г.”, пише още източникът.

По информация на израелски политик, през юли 2014 г.
Ходорковски се е свързал с ръководителя на големия суверенен инвестиционен фонд на ОАЕ dia Abu Dhabi Investment Authority, за да може той да даде заем в размер на 30 млрд щатски долара за инвестиции в икономическия и отбранителния сектор в Украйна. Това ще позволи на украинската страна да получи необходимите финансови средства , заобикаляйки МВФ.

Освен това, според източника, търговските структури на САЩ планират да придобият редица въгледобивни предприятия в Луганска област, които в последствие да използват за място за складиране на токсични отпадъци при сътрудничеството с губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски.

error: Съдържанието ни е авторско!