Ходорковски е свободен да се върне в Русия, твърди Кремъл

Бившият петролен магнат и критик на КремълМихаил Ходорковски, който вчера беше помилван от президента Владимир Путинслед 10 години трудов лагер и веднага замина за Германия, е свободен да се върне вРусия, заяви президентският говорителДмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

Говорителят отказа да уточни дали са поставени условия за освобождаването му, нито дали 50-годишният бивш затворник ще може свободно да се занимава с политика в страната си. Песков допълни, че Ходорковски е написал две писма до Путин – едно кратко и официално, и друго по-лично и по-дълго. Той обаче не даде други подробности.

Ходорковски пристигна в петък в Берлин, няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от трудовия лагер в руската република Карелия, припомня БТА.

Там той се е срещнал с големия си син Павел, съобщи на радио Ехото на Москва една от неговите говорителки, цитирана от Франс прес. „Големият син на Михаил Борисович, Павел, вече е при татко си. Двамата сега са заедно в Берлин„, заяви Олга Писпанен.

Родителите на Ходорковски също пристигнаха в Берлин с частен самолет, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на германски медии.

Говорителката посочи, че бившият затворник се чувства добре и ще даде пресконференция в неделя.

Предния ден Путин предизвика всеобща изненада, обявявайки, че ще го помилва, след като затворникът го бил помолил за това.

В кратко комюнике Ходорковски потвърди, че е поискал от руския президент да бъде помилван „по семейни причини“, но отрече да се е признавал за виновен, както твърдешеКремъл..