Хладнокръвен разстрел в Украйна..

Гибелта на двама руски журналисти е била планирана и ръководена от най-високо място операция.

Във вторник на 17 юни, телевизионният екип на държавната руска радиотелевизионна компания „Россия” край Луганск попадна под минометен обстрел на части на украинската национална гвардия, изпратени в Донбас да се справят с народната съпротива срещу властта на киевската хунта. Както свидетелстват очевидци, снарядът е паднал само на няколко метра от снимачната група, докато е заснемала как опълченците се опитват да помогнат на група бежанци да се спасят от обстрела.

Специалният кореспондент, 37-годишният Игор Корнелюк бе тежко ранен и по-късно почина в реанимацията на болницата в Луганск. За 28-годишния звукорежисьор Антон Волошин часове наред не се знаеше нищо и се водеше безследно изчезнал. Късно вечерта стана ясно, че е загинал на място, разкъсан от снаряда. В този момент операторът на екипа Виктор Денисов се е отдалечил от мястото, за да снима, и това е спасило живота му.

По събраните вече от местните доброволци доказателства и то свидетелства на очевидци все по-ясно става, че журналистите са били убити целенасочено и хладнокръвно, съобщава канала „Вести” на същата радиотелевизионна компания. Обстрелът се е водил със специални прицелни и коригиращи устройства, а репортерите са били с бронежилетки и каски с големи отличителни знаци „TV”. Украинските военни много добре знаели къде стрелят, казва Евгений Поддубни – колега на загиналите, военен кореспондент с голям опит в редица други горещи точки по света. Той самият след шест месеца в Украйна се завърна в Москва ден преди трагедията.

Контраразузнаването на донбаските опълченци предаде, че разстрелът на журналистите е бил добре планиран. „Няколко дни момчетата са били плътно следени и украи5нската артилерия е знаела накъде насочва снарядите си”, уверен е военният експерт на ИТАР-ТАСС Анатолий Несмиян.

„От събраната информация се налага шокиращото мнение, че операцията срещу нашите журналисти е била планирана на най-високо равнище в Киев и се е ръководила лично от шефа на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко. Командата е минала и през военното, и през вътрешното министерство. На изпълнителите на поръчката е бил обещан хонорар от 100 000 долара, се казва в информация на източник на опълчението в Министерството на отбраната в Киев.Още в деня на трагедията международни обществени и професионални журналистически организации заклеймиха разправата с журналистите в Украйна и изпратиха съболезнователни телеграми до руската тв компания и до близките на убитите репортери. Жертва на националната гвардия и редовната армия в Югоизточна Украйна вече станаха петима журналисти, между които и един италиански фото-репортер. Затова обаче голямата част от българските медии не съобщиха. Дори в сайта на СБЖ пуснаха кратко съобщение за разстрела на московските ни колеги и то с ден закъснения. Творческият съюз на българските журналисти не излезе с декларация, която да осъди разправата с руските журналисти, случаите на отвличане и пребиване на кореспонденти от Русия, както това направиха Международната федерация на журналистите, „Репортери без граница”, ООН и ОССЕ.”

„Аз съм дълбоко потресена от гибелта на двамата руски журналисти”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя призова участниците в конфликта да уважават статута на кореспондентите и да гарантират сигурността им при изпълнение на служебния им дълг.

„Русия днес”

 Екипът на rusofili.bg се присъединява към съболезнованията и гнева от трагедията в Луганск.