Хирурзи готови да трансплантират глава на човек

Международен екип от учени, ръководен от италианския неврохирург Серджо Канаверо, приключи предварителните изпитания и е готов за операцията за трансплантация на глава на човек, съобщи ТАСС.
Опитите със животни са успешни. Този етап е завършен и допълнителни опити не са необходими, заяви Серджо Канаверо, който работи заедно с китайския хирург Жен Сяотин, практикуващ в Чикаго.

За да стане възможна операцията, трябва да бъдат решени редица материални и бюрократични въпроси. Хирурзите се надяват да я направят в Русия, като доброволец за нея е програмистът Валерий Спиридонов, който е с рядко генетично заболяване. В Русия подобна операция би струвала 20 милиона долара, докато в САЩ и Европа цената й ще е 100 милиона долара.

В хирургическия екип, който подготвя операцията, освен Сяотин, има американски и австрийски специалисти, както и руски от Института по теоретична и експериментална биофизика.

Програмистът Валерий Спиридонов от Владимир изяви желание да стане пациент на Канаверо. Той страда от рядко генетично заболяване, заради което мускулите му не се развиват и здравословното му състояние непрекъснато се влошава, като вече не може да контролира тялото си. Затова той не се притеснява дали ще оцелее от операцията.

Предполага се, че операцията ще продължи 36 часа. Това е дълъг период и за да не започне разграждане на тъканите, главата и тялото на пациента трябва да бъдат охладени.

Подобна операция е свързана с много етични въпроси. Според професора по история на философия Джулиано Мори, който се занимава с теоретичната част на проекта, при успех тя ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса за самоопределението на човека.

„Съществуват две теории. Едните смятат, че самоопределението на човека зависи от психологически фактори, като памет, съзнание, разум. Други мислят, че е необходима физиологическа цялост. Досега експериментите в тази област са били само теоретически“, каза Мори