Хиляди протестират в Киев срещу мерките за икономии на правителството

Няколко хиляди протестиращи се събраха днес пред сградата на Върховната рада в Киев, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Демонстрантите се събрали под знамената на партия „Свобода” и профсъюзните организации. Част от участниците в протеста е затворила пътя около сградата на парламента. Сред лозунгите на протестиращите са: „Олигарсите трябва да плащат – това е нашата воля”, „Учителите също са хора”, „Достойна и редовна заплата за миньорите”, „Ако работят предприятията, ще се увеличи бюджета”. Участниците в протеста се обявяват и срещу намаляването на заплатите на лекарите и работниците в сферата на здравеопазването.

Периметърът около сградата на Върховната рада се охранява от няколко стотин служители на реда, които не допускат демонстрантите да нахлуят в зданието на парламента.

Броят на участниците в протеста постоянно се увеличава, като едновременно с това на място идват все повече служители на реда, сред които има и представители на Националната гвардия, въоръжени с железни щитове и маски.

Припомняме, че украинският парламент във вторник планира да представи основният финансов документ на страната за следващата година. Според информация от различни медии, министерството на финансите на страната е изработило строги мерки за икономии, които предвиждат замразяване на заплатите, съкращение на пенсиите, премахване на стипендиите и безплатната медицинска помощ, както и платеното обучение в горните класове в училищата.

Украйна се намира в тежка политическа криза, която оказва влияние и върху нейната икономика. На практика страната е на прага на фалита. Украинското правителство прогнозира спад в БВП с 5% за 2014 г., като през ноември премиерът Арсений Яценюк не изключи падането на този показател да достигне 7%, подобно на прогнозата на Националната банка на Украйна. Европейската банка за възстановяване и развитие предположи, че БВП на страната ще намалее със 7%, а агенция Fitch – с 5%.

Украинските власти търсят изход от създалата се ситуация в кредити и помощи от чужди държави. През 2014 г. Украйна е получила финансова помощ от международните финансови институти и страни-партньори в размер на 8,2 милиарда долара.