Хиляди патриоти щурмуваха „Шипка“ на 3 март

България отбеляза тържествено 140-годишнината от Освобождението

IMG_6345 Хиляди признателни българи изкачиха 894-те стъпала до паметника  на връх „Шипка“, за да почетат паметта на българските опълченци и руските войници, загинали в ожесточените боеве на заветния връх за свободата на родината ни.

Тържественото отбелязване на Националния празник  и 140-та годишнина от Освобождението на България  започна с приемането на почетния караул на 61-ма Стрямска механизирана бригада от Президента на републиката Румен Радев.

„Вие сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната“ – с тези думи на благодарност  държавният глава се обърна  към присъстващите. „През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, каза Румен Радев.

Техни светейшества Кирил – Патриарх на Москва и цяла Русия, и Неофит – Български патриарх и митрополит софийски, също бяха на върха. Президентът благодари за техните мъдри думи, „за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение“.

Казанлък-2Преди това в храма костница в гр. Шипка за първи път в най-новата история на България патриарсите на българската и на руската православна църква отслужиха заедно заупокойна молитва в памет на героите на Шипченската епопея, в съслужие със Старозагорския митрополит Киприан и синодалния  хор „Москва“ на Руската патриаршия.

По време на тържеството на върха кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е и заместник-председател на Национално движение „Русофили“, припомни подвизите на българските революционери и опълченци и на руски войни, като цитира безсмъртните стихове на Вазов „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях…“. „Оттогава  вече 140 г. българският народ посреща своите освободители с обичната дума „братушки“. Този народ, нашият, гордият, българският признателен народ винаги ще бъде готов за своя 3-ти март“, каза Галина Стоянова.

Въпреки прогнозите за ледове и ветрове, които не се сбъднаха, хиляди патриоти извървяха разстоянието до паметника и отдадоха почит на героите. Не ги спряха и изключително засилените мерки за сигурност заради присъствието на руския патриарх Кирил. Повечето хора вървяха пеша километри и чакаха на дълги опашки, за да бъдат допуснати до събитието след щателна проверка на специално установени входни пунктове.

В тържествата на Шипка участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народни представители, кметове, патриотични организации и граждани на България и Русия, които положиха венци и цветя пред Паметника на свободата.

Изпълнен бе и военен ритуал по полагане на венци и цветя на Паметника на Свободата и криптата на храм-паметника.

 

Малинов-2

28472174_10215948483169994_3237513343960177077_n

Казанлък