Херберт Степич: Путин изпревари ЕС със светлинни години

Публикувано от:

Отразяването на конфликта в Украйна от западните медии бе абсолютно едностранно, продиктувано от Ню Йорк и Лондон. Това заяви в интервю за австрийския вестник Kurier бившият главен изпълнителен директор на Raiffeisen International Херберт Степич (Herbert Stepic). Той е наричан „източен пионер”, тъй като се смята за човек, направил много в посока укрепване на връзките на западния бизнес с Русия и Украйна.

Степич се познава лично с президента на Русия Владимир Путин, подчертава изданието. Интервюто предхожда официалната визита на руския държавен глава във Виена, предвидена за 24 юни.

„Отношението ми към световната политика е много сложно. Американците имат невероятни заслуги в Европа, в крайна сметка, реконструкцията също е тяхна заслуга. В същото време те не престават да виждат Русия като „беден племенник”, у тях доминират образите от Студената война, и те си представят Русия изоставена и опустошена след разпадането на Съветския съюз. Но Русия се разви активно през последните 25 години!”, каза Степич.

Политиката на Евросъюза по отношение на Украйна банкерът оценява като „потресаващо дилетантство”.

„ЕС през последните 15 години не се вълнуваше от Украйна. Аз сам неведнъж се опитвах да убедя европейските комисари да подадат сигнал на Киев: ”Вие сте много важни за нас – както в качеството на търговски партньор, така и в качеството си на свързващо звено с Русия!”. Вместо това те побързаха да сключат договор за присъединяване, без дори да се посъветват с руската страна”, разказа Степич.

Според банкера, не е правилно да бъде обвиняван Путин в нарушаване на международните норми, както и за „анексията” на Крим. Защото „западната анексия на Крим”, която е била подготвяна, би довела до много по-лоши реакции. Русия просто се защитаваше, опасявайки се от укрепленията на НАТО, разположени в близост до границите й, подчерта още Степич.

Крим неофициално се смята за свършен факт. С избирането на новия президент на Украйна Петро Порошенко, би следвало да настъпи края на насилието в страната. Порошенко е умен, въпреки факта, че отношенията между Украйна и ЕС той вижда единствено като икономическото членство в Евросъюза. Сега е важно ЕС също да си направи правилните изводи, смята „източният пионер”.

„Путин в реализацията на своите планове, изпревари ЕС със светлинни години, просто защото той може да взима решения и да ги изпълнява. Погледнете ЕС: какъв хаос цари около изборите за председател на Еврокомисията! Има шантажиране от страна на британците, за които (Жан-Клод) Юнкер не съответства на английската политика. Това е просто невероятно!”, възкликва Степич.

„Идеално решение” в създалата се сложна ситуация австрийският банкер вижда в придвижването на Европа към Русия.