„Хербарий“: новата руска платформа за създаване на специализиран софтуер

Обединената приборостроителна корпорация (ОПК) и Фондацията за перспективни изследвания (ФПИ) в началото на месец май се очаква да представят първите резултати от проект „Хербарий“, предназначен за цялостно заместване на специализирания чуждестранен софтуер с руско програмно осигуряване, пише kaldata.com.

В рамките на проекта „Хербарий“ се предвижда създаването на една обща среда – уеб-портал за програмисти и потребители на специализиран софтуер. Достъпът до този ресурс ще даде възможност за потребителите да използват готови софтуерни модули и програмни библиотеки, които директно да се използват в производството. Ще има възможност и за поместване на поръчки за създаване на специализиран софтуер. За програмистите е предназначен специален „конструктор“, в който са дадени възможност за сглобяване на програми от готови модули, както и за написване сорс-кода на собствени програмни модули.

Сега протичат закритите тестове на „Хербарий“, а достъп до уеб-портала ще бъде даден през месец май тази година. Основни участници ще бъдат руски компании и предприятия, които са стратегически за Руската Федерация.

Това е първият подобен руски проект и неговото създаване е съвсем логично след като Русия започна масовото производство на собствени процесори със собствена микроархитектура.