Хасан Октай: ЕС иска да привлече Турция в своята антируска орбита

Турция трябва да се превърне не само в партньор, но и в приятел на Русия, който ще й помогне да удържи в условията на санкциите на САЩ и ЕС, смята директорът на Центъра за стратегически изследвания Kafkassam (Анкара) Хасан Октай.

„Въпреки позицията на ЕС, е необходимо да се развиват руско-турските отношения, да се насочи енергията им към осигуряване на стабилност в региона. Русия трябва да се отнася към Турция като към приятелска държава, която ще й помогне да се справи с натиска от страна на САЩ и ЕС. Ако нашите държави са заедно, усилията на ЕС и САЩ ще се окажат напразни. Няма да сработят нито санкции, нито ембарго, нито какъвто и да е друг вид натиск“, казва Октай.

Експертът отбеляза, че през последните години, както Русия, така и Турция, противно на очакванията, започнаха да се развиват активно, което безпокои САЩ и ЕС. Според него, основната цел на честите посещения в Турция от страна на европейски политици, включително на британския премиер Дейвид Камерън, е да се попречи на сближаването между Москва и Анкара.

„Сега ЕС, който не успя да смаже Русия с политиката на санкции, иска да привлече Турция в своята антируска орбита“, казва Октай. Но такава политика, по негово мнение, е обречена на провал. Това се вижда от неотдавнашното официално посещение в Турция на руския президент Владимир Путин, което укрепи двустранните отношения. /РИА Новости, БГНЕС