Хакери откриха доказателства за извършени престъпления от страна на украинската армия

Хакери откриха доказателства за извършени престъпления от страна на украинската армия

Публикувано от:

Хакери от организацията “КиберБеркут” твърдят, че сред файловете в компютъра на главния прокурор на Украйна Виталий Ярема са открили негово изказване, според което по време на военната операция в източната част на Украйна украинските военни и бойците от доброволческите батальони са извършили престъпления срещу цивилни граждани, съобщава rt.com.

Според данни на организацията, само за периода септември-октомври 2014 г. (след обявяването на примирието) в зоната на конфликта прокуратурата е регистрирала 65 наказателни производства въз основа на факти за извършени престъпления, които по някакъв начин са свързани с оръжия или неговото ползване; незаконно боравене с оръжия, боеприпаси или взривни вещества; присвояване на превозни средства; злоупотреба с власт; предумишлени убийства и други.

Хакерите се позовават на реч на Виталий Ярема от междуведомствена среща, в която той дава примери за зверства срещу цивилни, извършени от войници на доброволчески единици.

Според разпространения от “КиберБеркут” текст украинските сили за сигурност са извършвали престъпления не само срещу цивилни граждани, но и срещу свои колеги.

“На 18 октомври около 21 часа военни от ПП В2317 под влиянието на алкохол са стреляли с автомат, в резултат на което четирима военнослужещи са загинали, а един е бил ранен”, казва в словото си Ярема.