Хазната на Саудитска Арабия ще се стопи до пет години, ако цената на петрола остане 50 долара на барел

Хазната на Саудитска Арабия ще се стопи до пет години, ако цената на петрола остане 50 долара на барел, съобщи Си Ен Ен, цитирайки Международния валутен фонд. Това важи и за Оман и Бахрейн. Както бе посочено от МВФ, тази година заради ниската цена на петрола арабските страни са загубили 360 млрд. долара. Някои държави са принудени да преразгледат бюджетните си разходи и дори да посегнат на резервите.

Според МВФ бездефицитният бюджет на Саудитска Арабия е възможен при цена от 106 долара на барел. При сегашната цена от 50 долара за барел средствата на кралството ще се стопят за пет години, прогнозират експертите. Затова Саудитска Арабия активно увеличава валутните си резерви. Кралството продаде облигации за 4 млрд. долара, а Централната банка през последните шест месеца е привлякла активи от предприятия в размер на 70 млрд. долара. През последните години на високи цени на петрола Саудитска Арабия е натрупала резерви от 700 млрд. долара, но според оценки на МВФ през 2015 г. кралството ще има бюджетен дефицит от 20% от БВП.

В същото време страните от региона като Кувейт, Катар и ОАЕ спокойно преживяват периоди от ниските цени на петрола. Това отчасти се обяснява с факта, че бюджетите им не са обвързани толкова много с цената на горивата. За балансиран бюджет Кувейт се нуждае от цена от 49 долара за барел, Катар – 55 долара за барел, а ОАЕ – 73 долара за барел. Тези три държави са натрупали огромни държавни резерви. МВФ прогнозира, че ОАЕ ще бъде в състояние да оцелеят без проблеми 30 години при цена от 50 долара за барел.

Източник: „Дума“.