ФСБ съобщи кое е най-използваното от терористи приложение за съобщения

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че членове на терористични групировки масово използват приложения за съобщения, като най-предпочитаното от тях е „Telegram“.

„ФСБ в хода на оперативно-издирвателна дейност по разкриването на тайни клетки на международни терористични организации е установила пълното използване от нейни членове на интернет приложения за съобщения с цел осъществяване на нелегална комуникация“, съобщиха от пресслужбата на ФСБ, цитирана от ТАСС.

„Най-активно членове на международните терористични организации на територията на Руската федерация използват приложението „Telegram“, което предоставя на терористите възможност да създадат тайни чатове с високо ниво на криптиране на предаваната информация“, посочват още от службата.

От ФСБ посочват също, че посредством „Telegram“ е било организиран и терористичният акт в Санкт Петербург от 3 април. Според разузнаването приложението е било използвано както от извършителите, така и от организаторите на атаката в руското метро.

В началото на април в петербургското метро атентатор самоубиец се взриви във вагон на една от мотрисите. В резултат от нападението загинаха 15 души, а други 102 бяха ранени. Във връзка с нападението прокуратурата повдигна обвинение на 11 човека.