ФСБ предотвратила опит на украинска диверсионна група да проникне в Крим

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е предотвратила опит на украинска диверсионна група да проникне в Крим през нощта срещу 8 август, съобщават руски медии.

При акцията е загинал един руски войник, уточняват от руската тайна служба.

„През нощта срещу 8 август специални подразделения на министерството на отбраната на Украйна осъществиха още два опита за проникване на диверсионно-терористични групи, които бяха предотвратени от силовите подразделения на ФСБ на Русия и взаимодействащите с тях ведомства. Опитите за проникване се прикриваха от масиран обстрел от страна на пограничната държава и от бронирана техника от въоръжените сили на Украйна. В хода на огневия контакт загина един военнослужещ от Министерството на отбраната на Руската федерация“, се посочва в съобщението на ФСБ.

Секретната служба съобщи още, че при „оперативно-издирвателни мероприятия“ през нощта срещу 7 август в района на град Армянка в т. нар. Република Крим е била открита „група диверсанти“. При задържането на „терористите“ е загинал един служител на ФСБ, а на местопроизшествието са били намерени „20 самоделни взривни устройства със сумарна мощност 40 кг тротилов еквивалент, муниции и специални средства, противопехотни и магнитни мини, гранати и специални оръжия, които са на въоръжение в специалните подразделения на Въоръжените сили на Украйна“.

Задържани били граждани на Украйна и Русия, които „са оказвали съдействие за подготовката на терористични актове“ и че тези лица вече правели самопризнания.

„Един от организаторите на предотвратените терористични актове е Евгений Панов, роден през 1977 г., жител на украинската Запорожка област, сътрудник на Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, който също е задържан и прави признания“, твърдят от ФСБ.

Според службата с тези действия е била ликвидирана агентурна мрежа на украинското военно разузнаване на територията на Крим.

Говорител на украинското военно разузнаване опроверга руските твърдения, че украински спецчасти са направили опит за проникване в Крим.