ФСБ посочи четири версии за крушението на Ту-154

Руското ФСБ посочи за четири основни версии за падането на самолета ту-154 в Черно море, съобщи „Взгляд“ 

Самолетът на министерството на отбраната на Русия Ту-154, който се разби в Черно море, не е превозвал товари с военно и двойно предназначение, както и пиротехнически средства, съобщи пресцентъра на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на РФ.

По данни на ФСБ, на борда на Ту-154 се е намирал багаж на пасажерите и 150 кг медикаменти и хранителни продукти, предаде РИА „Новости“.

 ФСБ отбеляза, че по време на пребиваването си на летището в Сочи, самолетът е бил охраняван от служители на Граничната служба и Министерство на отбраната на РФ.

Съобщава се, че основните работни версии остават четири: попадане в двигателя на летящи предмети, некачествено гориво, довело до загуба на мощност и отказ на двигателите, грешка при пилотирането и техническа неизправност на самолета.

ФСБ каза още, че признаци за извършен терористичен акт или диверсия на борда на Ту-154 към настоящия момент не са открити.

Установено е, че скоростта на излитане на RA-85572 е била 345 км/м, каквато е нормалната скорост за съдове от този тип, отбелязват още от ФСБ.

Федералната служба за безопасност на Русия съобщи, че са открити очевидци на падането на самолета край Сочи. Съобщено бе и за намерени записи от видеорегистъра. С данните работят членовете на следствената група.

По данни на службата, на мястото на падането на самолета са изпратени катера „Алеот“ на Министерството на извънредните ситуации на РФ, вертолет, водолазен катер „Водолаз-32“ на Морската аварийно-спасителна служба с водолази на борда, както и други сили и средства за издирвателно-спасителни дейности. В момента в издирването са включени fобщо 39 кораба и катери, 135 водолази и 7 дълбоководни апарата.

Днес на 27 декември, на дълбочина 17 метра, дълбоководният апарат „Фалкон“ намери първата черна кутия на падналият  Ту-154, съобщи Министерството на отбраната, предаде РИА Новости

„В опашката на самолета има още две черни кутии. Те още не са намерени“, допълни източникът.