ФРОНТЕКС получава повече пълномощия

Във вторник Еврокомисията ще внесе пакет от закони за справяне с бежанската вълна. Това заяви евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Основното в тези промени ще се отнася до засилване правомощията на ФРОНТЕКС от само координационни функции в командни, предаде  БГНЕС.

Най-радикалният вариант, който едва ли ще се съдържа в пакета от предложения ще е създаването на постоянно действащи патрули по външните граници. Що се отнася до общия контрол по границите идеята е от 20 г., но и този въпрос е белязан от типичния за евроинституциите начин на работа, при който съгласие по ключови въпроси се постига трудно. Идеите за обща система за сигурност, отбрана и изграждане на обща разузнавателна служба на ЕС изглеждат обещаващи, но засега граничат с реализиране на поговорката „Човешко е да обещаеш, мъжко – да не изпълниш“.

Например при разговори с представители на ръководството на Европол Йотова научила за недоволството от страна на европейската полиция за информацията, която върви към нея от службите на страните членки. Резервационните данни на пътниците (PNR), които представляват непроверена информация, предоставена от пътниците и събирана, и съхранявана от въздушните превозвачи, ще могат да бъдат използвани реално 5 години от службите за засичане на потенциално опасни лица. Те включват информация като имена, дати на пътуване, маршрути, места за сядане, багаж, данни за контакт и начин на плащане.

В Стокхолмската програма Съветът призовава Комисията да представи предложение за използването на тези данни с оглед на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на терористични и тежки престъпления. Бежанската вълна породи и друг проблем – с изпълняването на Дъблинското споразумение. Поради реалното нефункциониране на този документ се очаква към средата на 2016 г. той да бъде сериозно допълнен и променен. Един от нерешените засега въпроси е този със създаването на т. нар. легални пътища за мигранти и бежанци. Целта е по-голяма част от работата – като отделяне на икономически имигранти от бежанци, да бъде вършена в трети страни. Но и това е само пожелание за в неопределено бъдеще от бюрократична Европа.

Другата „чудесна“ мярка за контрол върху бежанския поток – т. нар. горещи точки, се оказа фантастика. От две – в Италия и Гърция, тази в южната съседка на България не работи. Остава неизвестно защо Атина се радва на такова благосклонно отношение от страна на Брюксел. Как може да бъде спрян потокът от джихадисти терористи, пътуващи от света към Сирия и обратно, остава неясно, след като Турция не е поела ангажимент за затваряне на границата си с близкоизточната страна, през която минават почти всички радикални ислямисти, повярвали на Ислямска държава.

Има вероятност въвеждането на по-сериозен контрол и събиране на информация за личните данни на пътуващите със самолети и обработването на данните в централизирана система от европейските служби да доведе до пренасочване на терористите към използване на сухопътен маршрут. Което би поставило доста въпроси за решаване пред българските служби за сигурност.

Източник: bgnes.com.