Френско семейство изпрати медали на загиналия в Сирия руски офицер

Двойка французи, чийто син е загинал в конфликт на Балканите, дават няколко военни отличия на семейството на руския войник Александър Прохоренко, когото световните медии нарекоха „руския Рамбо”.

След като семейство Магю научават за смъртта на Прохоренко през март, те решават да дадат две семейни реликви на семейството на руснака – от Почетния легион и Военния кръст. Военните отличия са били да членове на семейството им, които са се сражавали във Втората световна война.

Мишлен Магю похвали Прохоренко за подвига му в Палмира, отбелязвайки, че „това, което той е направил, е впечатляващо”. И двете отличия са дадени в руското посолство във Франция, откъдето с дипломатическа поща са изпратени в Русия.

25-годишният Александър Прохоренко беше убит в древния град Палмира, Сирия на 17 март, докато се сражава срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Тогава той поиска от руското командване да бъдат осъществени въздушни удари върху позицията, на която се е намирал, след като джихадистите открили местонахождението му и започнали да го обграждат. Прохоренко получи посмъртно и отличието „Герой на Русия”.