Френски 3-D разработчик готов да помогне на Русия да построи аналог на „Мистрал“

Френският разработчик на 3-D модели – компанията Dassault Systemes (DS) е готов да сътрудничи с Русия при строителството на аналог на десантния хеликоптероносач „Мистрал“, съобщи в интервю за РИА Новости в понеделник вицепрезидентът на DS по въпросите за авиокосмическата и отбранителната промишленост Мишел Телие.

Dassault Systemes е най-голямата в света компания, разработваща решения за 3-D моделиране в 12 отрасъла, включително и за авиационната промишленост. Сред клиентите на DS са компании като Boeing, Airbus, Dassault Aviation (производител на френските изтребители Rafale) и руската „Граждански самолети Сухой“. DS сътрудничи също и с френската корабостроителна корпорация DCNS, построила според договора с Русия двата хеликоптероносача „Мистрал“.

„В съответствие с нашите международни задължения и за продължаването на извършената за последните десет години работа като партньори ние сме готови да предложим на руската корабостроителна промишленост нашите най-напреднали технологии и решения в областта на морското 3D-моделиране и да станем ценен технологичен партньор в нейната стратегия за развитие“, каза Телие в отговор на въпрос дали Dassault Systemes е готова да помага на руските корабостроителници с технологии за строителството на аналогични на „Мистралите“ кораби.