Френски експерт: Югозападна Украйна също може да поиска независимост

Събитията на Майдана породиха дезинтеграция на страната. Не само източната, но и югозападната част на Украйна демонстрира отчужденост от политиката на киевските власти, смята Жак Сапир, френски експерт в областта на геополитиката и микроикономиката, пише „Гласът на Русия”.

Като следствие от събитията на Майдана в Украйна се наруши крехкият баланс в интеграцията на страната. В близко бъдеще това може да доведе до опити на югозападните територии за присъединяване към Полша, Унгария и Словакия, или до опити да получат независимост, пише директорът на изследванията във Висшата школа по социални науки (EHESS) и ръководител на Центъра по изследване на индустриализацията (CEMI) Жак Сапир в блога си.

Анализът на участието на населението в изборите в Украйна показа, пише Сапир, че югозападната част на страната, а именно териториите, граничещи с Унгария и Словакия, демонстрират силна отчужденост.

Според експерта това е свързано със страха, който населението, което не е „украинско” по произход, изпитва спрямо киевските власти, и с отсъствието на възможност свободно да изразяват политическото си мнение. Хората са обезпокоени също така от поведението на екстремистките групи и тяхната относителна безнаказаност, смята Сапир.

„Украйна, която съществуваше от 1991 г. до 2014 г., е на пътя на разпадането. Това е свързано не само с въстанието в източната част на страната, „взривните сили” се увеличават не само в източната, но и в западната част”.

Желанието на някои да натрапят виждането, че Украйна е „моноетнична”, противоречи на реалността на страната, смята Жак Сапир.

Според него движението на Майдан може в рамките на няколко месеца или няколко години да доведе до дезинтеграция на Украйна.