Френските депутати обясниха защо считат Крим за част от Русия

Делегацията от френски депутати начело с Тиери Мариани, която пристигна в четвъртък в Москва, бе приета от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, съобщи телевизия „Россия 24“.

„Знам за плановете ви да посетите Крим за половин ден, вие планирахте това по-рано“, каза той, като посъветва депутатите от Франция да общуват с обикновените граждани на полуострова. „Убеден съм, че хората честно ще ви разкажат какво са чувствали и как са живели през всичките тези 23 години – от 1991 до 2014 г.- когато по силата на редица обстоятелства Крим всъщност, бе мирно, но анексиран от Украйна“, подчерта Наришкин.

По думите на Мариани, руснаците не разбират защо Европа въвежда все нови и нови санкции, още повече тогава, когато в Украйна има шанс за диалог. От началото на кризата в Украйна Западът въвежда санкции четири пъти. Първите две вълни последваха след присъединяването на Крим, третата – след катастрофата на малайзийския „Боинг“, макар тогава да не бе започнало още разследването, отбелязва депутатът. Не е логично да се въвеждат санкции преди още да е доказана вината, счита политикът. Четвъртата вълна от санкции е още по-нелогична, тъй като точно в този момент е започнал диалогът между Порошенко и Путин.

Членът на делегацията Никола Дюик заяви, че подкрепя присъединяването на полуострова към Русия.

„Всички ние смятаме, че Крим е част от Русия“, подчерта Дюик. По неговите думи, руският президент е защитил православното население на полуострова от гражданска война. Ако Крим не се бе присъединил към Русия, то там щеше да има борба с екстремисти, такива като Петро Порошенко, счита френският депутат.

„Част от нас смятат, че Крим отдавна е съставна част от Русия. Това се обяснява с исторически предпоставки и е свързано с мнението на населението на Крим и всички цивилизационни ценности, които то изповядва, както и с културата. Към тази позиция се придържам аз, и другите депутати, влизащи в моята делегация“, заяви Тиери Мариани пред руски журналисти.

Посещението на френската делегация в Крим е доказателство за неефективността на санкциите, заяви президентът на републиката Сергей Аксьонов, цитиран от РИА Новости. Според него, депутатите могат да се убедят в безопасността за живот в региона, както и в това, че решението за включването на Крим в състава на Русия на референдума жителите да взели самостоятелно.