Френската делегация: В Крим цари мир, макар и САЩ да искат обратното

Ръководителят на делегацията от френски парламентаристи Тиери Мариани – депутат във френското Национално събрание от партия „Републиканците“, разказва, че при визитата в Крим е видял „обикновени хора, които се радва, че са се върнали в Русия“. Това заяви той на пресконференция заедно с координатора на депутатската група по връзки с френския парламент Леонид Слуцкий след посещението на 23-24 юли в Крим, съобщава RT.

„Там няма военни, които да изникват на всеки ъгъл“, допълва Мариани. Освен това по думите му Крим му напомня за родната му страна. „Там всичко е като в Южна Франция“, казва той.

Мариани повтори, че се е срещнал с щастливи хора, които са успели да избегнат сценария в Донбас и припомни, че преди два месеца е бил в Източна Украйна и с ужас наблюдавал разрушенията и страданието на хората.

По думите на френския депутат Клод Гоазген, референдумът от март 2014 г., довел до присъединяването на Крим към Русия, е осигурил мирния живот на полуострова. Той подчертава, че е време Западът да признае, че Крим е мирен регион. „Време е да се признае, че Крим е регион, в който цари мир, дори и на САЩ да им се иска там да се разрази война“, отбелязва Гоазген.

По думите на друг френски делегат, поразителен е фактът, че „в самия център на Европа, на част от територията ѝ буквално е наложена блокада“. Крим е станал „дипломатическа черна дупка“ в политиката на ЕС, предвид жестоките нападки срещу Русия, завяват френските гости. Работата на френските медии те оцениха като дезинформация за действията на Русия.

Мариани, който е и съпредседател на асоциацията „Френско-руски диалог“, отбеляза, че сегашните опити за изолиране на Крим напомнят на блокадата на Куба и призова да не се чака да минат 60 години, докато това стане отживелица, а Западът да признае полуострова за руска територия.

Мариани, цитиран от ТАСС, посочи също, че мобилните телефони на всички френски депутати, посетили Крим, не са имали връзка при престоя им там. По думите му френските оператори отказват да работят в Крим, позовавайки се на „технически“ проблеми.

Френският сенатор Ив Поцо ди Борго, който бе част от групата в Крим, заяви на пресконференция, че Украйна е дестабилизиращ фактор, влияещ силно на отношението към Русия в лоша посока. Според него санкциите срещу депутати са абсурдни и не може да се посяга на свободата им. Сенаторът изрази пожелание „парламентите на всички европейски страни да могат да изпратят мисии в Крим, за да се уверят, че ситуацията не е такава, каквато я представят европейските медии.

При това парламентаристите изразиха надеждата си, че отношенията между Брюксел и Москва ще се възстановят.