Франция предлага на Русия разтрогване на договора за корабите Mistral срещу 785 млн. евро

Франция е предала на руската страна своите предложения по разтрогването на договора за доставяне на два вертолетоносача тип Mistral, съобщи руският вестник „Коммерсантъ“.

Предложенията на френската страна включват връщане на Русия на около 785 млн. евро, които тя може да получи едва след като даде писмено разрешение на руското правителство за продажба на корабите на всяка трета страна без уговорки, пише вестникът.

Според изданието Москва не е съгласна с такъв подход, тъй като „разходите и загубите“ на Русия във връзка с прекъсването на договора се оценяват на 1,163 млрд евро. Докато парите не бъдат върнати, няма да има и разрешение за реекспорт.

Франция възнамерява да върне само парите, които са калкулирани в акта за приемане на работата по вертолетоносачите, докато Русия иска и средствата, изразходени за обучение на екипажа, строителство на инфраструктура за базиране на корабите Mistral във Владивосток и дейностите по създаване специално за вертолетоносачите на палубните вертолети Ка-52К.

„Вариантът с връщане на сумата във френското предложение нас не ни устройва, което вицепремиерът Дмитрий Рогозин вече съобщи на генералния секретар по отбраната и националната сигурност на Франция Луи Готие, упълномощен да води преговорите от тяхна страна. Сега те подготвят своите аргументи“, съобщава източник на вестника.

Според изданието има още едно разногласие: французите предлагат рисковете и разходите, свързани с демонтажа и сваляне от кораба на руското оборудване, поставено по време на строителството, да се раздели по равно.

Москва счита, че изплащането на компенсациите трябва да е за сметка на DCNS, държавната отбранителна компания, занимаваща се със строителство на военни кораби, тъй като инициативата за разрива на споразумението идва именно от Париж.