Франция даде заден за оставката на Асад

Франция няма да настоява за оставката на сирийския президент Башар Асад като условие за мирни преговори в страната. Това каза френският министър на външните работи Лоран Фабиюс в интервю пред в. „Фигаро“, цитира blitz.bg.

„Ако настояваме, дори преди да започнат преговорите, за оставката на Асад, няма да стигнем далече“, каза Фабиюс, цитиран от агенция „Ройтерс“. Изказването на външния министър представлява смекчаване на позицията на Франция към сирийския държавен глава. САЩ и Великобритания вече направиха подобна промяна на позицията си спрямо Сирия, докато Русия от своя страна осигури на президента военно подкрепление в страната. В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че времето на напускането на властта на Асад ще подлежи на преговори след евентуална мирна сделка.

Според Париж дипломатическо решение на повече от четиригодишната война в Сирия ще изисква правителство на националното единство, в което да има и части от администрацията на Асад, „за да се избегне колапса, който се наблюдаваше в Ирак“, каза още Фабиюс в своето интервю.