Франсоа Оланд: Обама е виновен за „Ислямска държава“

Франсоа Оланд признава, че има „твърде много имигранти“ във Франция и обвинява САЩ и президента Барак Обама за възхода на „Ислямска държава“ (ИД), твърди нова книга.

Стопанинът на Елисейския дворец смята, че джихадистката групировка е щяла да бъде спряна в зародиш, ако неговият американски колега не беше се отказал да бомбардира обекти  в Сирия през 2013 г.

В последвалите години Франция стана жертва на варварски нападения, извършени от последователи на ИД. По този повод Оланд признава, че твърде много имигранти са били допуснати в родината му.

„Аз не знам какво щеше да стане, ако бяхме ударили Сирия. Това, което мога да кажа е, че не бомбардирахме и сега там е ИД“, твърди Оланд в книгата.

Френският президент е известен като човек на консенсуса и винаги говори с повишеното внимание. По тази причина откровените му коментари в книгата, чиито автори са двама журналисти, шокираха Франция.

Изданието, наречено „Президентът трябваше да каже това“, разкрива подробности около трудния мандат на Оланд, визията му за ислямския терор и дори личния му живот. На страниците държавният глава критикува политическите си съперници, както и други световни лидери – включително президента Обама.

Източник: Факти.бг