форум за опазване наследството на Император Николай II

На 18 май 2018 г. в навечерието на 150-годишнината от рождението на последния руски император, в Екатеринбург се проведе обществен форум за опазване на наследството на Император Николай II. Учени и представители на обществеността,  обсъждайки актуалните въпроси по опазването на историческата памет за Императора, стигнаха до необходимостта да се признае от обществото заслугите на Николай II за развитието на Руската държава и обществена оценка на убийството на царското семейство, извършено преди  сто години.

Откривайки  форума, неговият вдъхновител, митрополит Екатеринбургский и Верхотурский Кирил  отбележил, че Екатеринбург „се е превърнал в символ на трагедията на кралското семейство , а заедно с него – и на нашата Родина

В изказването си  от името на регионалните власти, председателят на Законодателното събрание на Свердловска област Людмила Бабушкина е отбелязала, че без уважение към собствената си история, към най-ярките и тържествени страници, няма настояще и бъдеще.

Специалният гост на форума – председателят на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“ Константин Валериевич Малофеев, отбелязал „най-големия триумф на царуването на Император Николай II за цялата хилядолетна история на Русия“.

– За цялата история на Русия, тя е била най-могъща, най-голяма, най-щастлива, ако се има предвид демографията – точно при царуването на Николай II. Не трябва да забравяме това и нашият форум е посветен на това, което ние, обществото на историческото просвещение „Двуглав орел“, с голяма гордост провеждаме заедно с Екатеринбургската митрополия, където  работи под ръководството на митрополит Кирил наш местен клон.

Храм-на-Крови в Екатеринбурге

Храм – на Крови  е Екатеринбург

Храмът е построен на мястото на разстрела на царското семейство. От Храма е стартирал мотокрос  до манастира на светите Царственные Страстотерпци в Ганина яма, където  са били докарани за унищожение телата на царското  семейство и техните слуги.

Храм святых Царственных cтрастотерпцев

Последният руски Император Николай II е роден през 1868 г. в Царское село. Той управлява Руската империя от 1894 до 1917 година. В резултат на Февруарската революция през 1917 г., той абдикира и в нощта на 17 юли 1918, е бил разстрелян в мазето на къщата на инженер Ипатиев, заедно  със семейството си и четирима членове на обкръжението му. Канонизиран от Руската православна църква през 2000 г.

Историци, философи, теолози, обществени личности от Русия (сред които и експерти от Москва и Санкт Петербург), Сърбия и България обсъдиха въпроси, свързани с възстановяването и съхранението на историческата памет за Николай II.

Докторът на историческите науки, старши научен сътрудник на Българската академия на науките  Георги Димов е изнесъл доклад на тема:

Балканската политика на Император Николай II във второто десeтилетие на XX в.

http://www.ekaterinburg-eparhia.ru/news/2018/05/20/18232/