„Форбс“: Русия преживя санкциите

„Прощавайте, ненавистници, но Русия преживя санкциите. Преживя петрола по 35 долара за барел. Преживя и двете години рецесия. Каквото и да говорите за Владимир Путин, неговият икономически екип успя да се справи със ситуацията. Именно поради тази причина BlackRock обяви, че Русия е изгоден терен за инвестиции“, пише Кенет Рапоза за „Форбс“ в понеделник (30 януари). Статията е препечатана в Иносми.ру.

Фондовият мениджър на компанията BlackRock в Ню Йорк Херардо Родригес твърди пред изданието, че независимо от негативните мнения за Русия, от икономическа гледна точка страната предизвиква удивление. „Ние повишихме рейтинга на руските акции до най-високи пазарни нива“, казва той.

През тази година индексът на фонда Market Vectors Russia Small-Cap ETF (RSXJ) се вдигна до 8,34%, надхвърляйки за пореден път показателите на MSCI Emerging Markets. Рейтингът на фонда скочи със 140% само за последните 12 месеца, при положение че не извършва търговски или финансови операции с Русия.

Изданието припомня, че след анексирането на полуостров Крим през март 2014 г. срещу руските петролни и газови компании, както и срещу големите банки, бяха въведени санкции и напрежението между Запада и Русия рязко нарасна, след като на власт в Киев дойде правителството на Яценюк, подкрепяно от САЩ. „В отговор Русия започна да оказва подкрепа на антиправителствените опълченци в източните градове на Украйна. Въпреки че Русия дълго време отричаше това, накрая Путин призна, че Русия им е помагала да се борят срещу правителството на Украйна“, твърди „Форбс“.

Изданието припомня, че отмяната на санкциите е обвързана с изпълнението на Минските споразумения и прекратяването на огъня в Донецка и Луганска област. Това ще зависи и от провеждането на избори в двете самопровъзгласили се републики, които поставят Киев в трудно положение, тъй като населението на двете области се чувства по-близко до Русия, отбелязва „Форбс“.

„Политическата шумотевица около зловредната Русия обаче не спира инвеститорите. По данни на компанията EPFR Global в Кембридж, щата Масачузетс, само през последните две седмици в руски ценни книжа са вложени няколко милиона долара“, пише изданието.

„Постоянно анализираме информацията, постъпваща от Русия – казва Родригес. – След анексирането на Крим ни беше трудно да разберем какво става, съдейки само по тукашните вестникарски заглавия. Затова започнахме да следим фактите, а те показват, че финансовите министри на Русия следват, както и досега, традиционен подход към управлението на икономиката. Трябва да им се отдаде дължимото. От гледна точка на макроикономическите показатели Русия излезе от кризата още преди няколко месеца. Ако към това се прибавят очакваните промени в някои области и желанието на Тръмп да подобри отношенията си с Путин, всичко това свидетелства в полза на Русия“.

През декември промишленото производство в Русия бележи ръст, но потребителското търсене си остава ниско, отбелязва изданието. Обемът на промишленото производство е скочил с 3,2% през декември и с 2,7% през ноември в сравнение с миналогодишните показатели, което надвишава двукратно очакванията на пазара.

По прогнози на московската инвестиционна банка „Ренесанс Капитал“ се очаква нарастване на доходите на руснаците през тази година. Ако цената на петрола остане достатъчно висока, 2017 година обещава да е благоприятна за руските акции, пише „Форбс“.

„Оздравяването на производството и реалният ръст на доходите ще доведат до значителен подем на икономиката на Русия през тази година“, посочват анализаторите на „Ренесанс“ и прогнозират ръст от 1,7% на БВП.

Източник: Руски дневник