Фицо не е съгласен ЕС да плаща газовия дълг на Украйна

Словашкият премиер Роберт Фицо изрази мнение, че Европа не трябва да помага на Украйна да изплати дълговете си към Русия за доставките на газ. „Понякога имам усещането, че някои страни трупат дългове от милиарди евро и после казват: дайте ни пари да ги платим. Но светът не функционира така“, посочи Фицо. „Може да се помогне на Украйна чрез заеми или нещо такова. Но ако някой си мисли, че като е на страната на ЕС и иска да стане негов член, означава, че ЕС ще му уреди всички проблеми, греши“, добави словашкият премиер.

Преди вчерашната среща на външните министри на ЕС в Люксембург пък чешкият дипломат №1 Лубомир Заоралек заяви, че Европейският съюз може да отпусне на Украйна пари, за да покрие газовите си дългове към Русия, което е условие за възобновяването на спрените в средата на юни доставки от „Газпром“. Финансирането обаче ще стане само при контрол върху разпределението на средствата, при ясни гаранции за провеждане на реформи, борба с корупцията и изпълнение на всички останали условия на ЕС. Думите на Заоралек бяха в отговор на въпрос дали Чехия подкрепя отпускането на Киев на 2 млрд. евро краткосрочни кредити, които Украйна поиска.
За днес е насрочена поредната среща във формат ЕС-Украйна-Русия по газовия въпрос, резултатът от която трябва да бъде междинно споразумение за доставка на газ за Украйна. Такова решение е взето в резултат на среща с участието на украинския премиер Арсений Яценюк, министъра на енергетиката Юрий Продан и президента на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Кобольов, от една страна, и европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, директора на „Вътрешен пазар и енергоресурси“ при енергетическия департамент на ЕК Клаус-Дитер Борхардт и други представители на ЕК, от друга.