Финландците излизат на обща стачка днес

В петък във Финландия ще се проведе обща стачка против планираните от правителството мерки по намаляване на социалните разходи и ожесточаването на условията на труд.

По този начин финландците реагираха на вчерашното обръщение на премиера Юха Сипиля, в което той обяви планираните от кабинета мерки по намаляване на разходите за работната сила. Министър-председателят на практика ултимативно предлага на профсъюзите или да увеличат работната седмица , или да направят ежегодната отпуска неплатена, пише „Росийская Газета“, публикува focus-news.net.

Сипиля разясни на финландците, че страната вече не може да си позволи висок стандарт на живот, поради което е необходимо да се работи повече, а да се плаща по-малко. На практика премиерът обяви края на ерата на „финския социализъм“, с който в Хелсинки се гордееха с десетилетия. Повишаването на цените след влизането в ЕС, купуването на „Нокия“ от американците, което на практика означава край на високотехнологичната промишленост, загубата на руския пазар и спадът в туризма на практика доведоха до намаляване на доходите на населението на Финландия.