Финландските власти отнеха сина на руска гражданка

Регистриран е нов случай на отнемане на руско дете от властите във Финландия. Пострадалата този път е Любов Власова, която живее и работи в Хелзинки. Синът й Роман е настанен в приемно семейство, защото майката е „пила червено вино“, съобщи финландският правозащитник Йохан Бекман, цитиран от „Интерфакс“.

Според Бекман, рускинята работи като възпитателка в детска градина, владее отлично финландски и срещу нея не са постъпвали никакви оплаквания. Преди седмица жената поканила на гости у дома си свои приятели. Когато синът й Роман вече заспал, станал скандал – мъж ударил жена. На място веднага пристигнала полиция. Именно органите на реда установили, че рускинята е пила вино. Само няколко дни след случая момченцето е било отнето от майка му, като е било взето от органите направо от училище без съдебно решение или заповед. На майката обяснили само, че причината за отнемането на сина й е червеното вино, което полицаите видели, че е консумирала. Никой не й казал кога 7-годишният Роман ще се върне у дома.

Руският омбудсман Павел Астахов бързо реагирал на случилото се. „Упълномощеният (по правата на детето – бел. р) изяснява обстоятелствата около поредното отнемане във Финландия на 7-годишното момче Роман от руската гражданка Любов Власова. Според информация на правозащитниците, момчето е отнето от майка му напълно необосновано… Посолството на РФ е информирано за случая. Нещата са под контрол“, написа Астахов в блога си.

По-рано главният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка се обърна към правосъдните министри на Финландия и Норвегия във връзка с отнемането на деца от семействата на руски граждани. В обръщението си Чайка изрази дълбоката си загриженост за създалата се ситуация и заяви, че е необходимо да се осигури спазването и защитата на правата и свободите на руските граждани. От главната прокуратура подчертаха, че на ведомството са известни 74 случая във Финландия и 55 в Норвегия на руски деца, отнети от семействата им.