Финландските власти отнеха детето на рускиня без да обяснят причината

Финландските социални служби отнеха 10-годишния син на естонска гражданка, рускиня по произход и живееща във Финландия, се казва в съобщение на финландския правозащитник Йохан Бекман, предаде РИА Новости.

По-рано медиите съобщиха, че във Финландия са отнели детето на руско семейство без да обяснят причините за това. Упълномощеният при президента на РФ по правата на детето Павел Астахов разпореди информацията да бъде проверена.

„Рускинята Вероника Стопкина, която има трима сина от финландския си съпруг , на 27.11.2015 г. получила съобщение от училището, че 10-годишният й син е отнет от семейството направо от училище и е отведен на неизвестно място. Според социалната служба, Томас се бил оплакал, че са го наказали вкъщи, макар да не разполагат с никакво доказателство, че твърдението на детето отговаря на истината“, заяви правозащитникът.

По думите му в момента детето се намира в частен детски дом. Отбелязва се, че Стопкина живее във Финландия от 12 години и има общо четирима сина – на 22, 12, 10 и на 6 години.

„Видях се със сина си няколко пъти. Много му липсваме“, разказва самата тя, като добави, че не наказват децата в семейството.

Тя отбеляза, че няма руско гражданство, но е рускиня по произход. Стопкина потърси помощ от руските власти и Павел Астахов.