Финландия депортира в Киев жената и сина на опълченец от ДНР

Финландските власти възнамеряват да депортират от страната съпругата и сина на опълченец от Донецк, предаде телевизия „Звезда“. Съдът в Хелзинки аргументира постановлението си с това, че на територията на Донбас няма никакъв военен конфликт и там нищо не я застрашава.

Жената е заминала за Финландия заедно със седемгодишния си син, когато родният й град Доброполие се озовал под контрола на украинската армия. Мъжът й воюва на страната на опълчението.

Жената и детето са били многократно заплашвани в града от националисти от „Десен сектор“. Във Финландия живеят родителите й и тя се надявала, че ще намери там убежище за себе си и детето.

Жената е потърсила помощ от финландските власти няколко месеца след пристигането си в страната. Според закона в зависимост от категорията, към която властите отнасят всеки отделен случай, жителство може да бъде получено за срок от една или четири години. На украинката обаче съдът отказал. Решението е произнесено задочно и на жената дори не е било дадено правото да се изкаже.