Филм за император Николай II разбуни духовете в Русия

„В Русия се появи забележителен, хубав, прекрасно изигран и добре поставен филм. Аз не съм почитателка на Николай Втори, но след като гледах филма започнах да се отнасям по-добре към него”, заяви първата заместник-председателка на комисията Елена Драпеко. Според друг депутат „Матилда” е „забележителна” лента. „Филмът трябва да се прожектира, никаква забрана не може да има”, сигурен е депутатът.

 В Русия набра сила протестно движение срещу „Матилда”, според което филмът в неприлична форма обижда чувствата на вярващите, тъй като Николай Втори е канонизиран за светец от Руската православна църква, а във филма се разказва за любовта му към известна балерина.

„Матилда” ще излезе на масовия екран в Русия на 26 октомври. Лентата е посветена на взаимоотношенията на бъдещия император Николай Втори с балерината Матилда Кшешинска. Тази сюжетна линия стана обект на възмущение от депутатката от Държавната дума Наталия Поклонска, както и на различни обществени организации с религиозна насоченост – те именно смятат, че този подход към фигурата на великомъченика на РПЦ ще оскърби чувствата на вярващите и призовават филмът да бъде забранен за излъчване.

 БГНЕС  / Дарикнюз