Филмът на Дж. Клуни „Ловци на съкровища” е обиден за руските зрители, смята руски критик

Филмът на Джордж Клуни „Ловци на съкровища” е обиден за руските зрители, смята представителят на президента на Русия за международно културно сътрудничество и театрален критик Михаил Швидкой, пише руската агенция „Интерфакс”.

„Във филма руснаците са представени като мрачни идиоти, действащи изключително на принципа „Заграбвай заграбеното!” и извозващи в СССР всичко, заграбено от немците през Втората световна война в цяла Европа”, – заявява Швидкой.

Във филма на Клуни „Ловци на съкровища” („The Monument Men“) се разказва за международен отряд музейни работници и изкуствоведи, спасяващи културни ценности и паметници от фашистите. Такъв отряд наистина е бил създаден през 1944 г. Във филма има много епизоди, в които съветски войници извозват за СССР трофейни ценности.

Швидкой е убеден, че такива филми не могат да се показват в Русия без специални пояснения. „Аз съм срещу забраните, но ако децата и младите хора видят този филм без предварителни обяснения, ще си създадат изкривена представа за това, кой е спечелил войната – те ще помислят, че Втората световна война е спечелена от американците, които са донесли на Европа всичко най-светло”, – подчертава представителят на президента.

Той напомни, че реалността е била много по-сложна и трагична. „Цялата история е била много по-трагична и драматична, много по-сложна. Съветските трофейни команди са били ръководени не от мрачни идиоти, както ни го представя Клуни, а от образовани хора, които са знаели, какво правят. И макар във филма да има фраза „Руснаците са загубили 20 милиона души, ние сме длъжни да разберем тяхната логика”, цялата идеология на филма е друга: изкуството стои по-високо от който и да е човешки живот, защото принадлежи на вечността”, обяснява Швидкой. По негови думи, в тази част Русия не трябва да се уподобява на САЩ. „Не бих желал в Русия да се създават филми, подобни на „Ловците на съкровища”, споделя в заключение Швидкой.

www.interfax.ru