Филарет заплаши Патриарх Кирил с разправа

В отговор на вчерашното обръщение на руския Патриарх Кирил към политиците на Украйна, главата на киевската патриаршия Филарет заплаши руския Патриарх с „топъл прием”, ако онзи стъпи на територията на Украйна, съобщи lifenews.

„Ще го посрещнем тук така, както го заслужава”, заяви Филарет. Той добави, че не е съвсем убеден, че Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще рискува да пристигне в размирния Киев. Филарет уточни, че украинската православна църква продължава да подкрепя военните действия в югоизточна Украйна. На инагурацията на президента Порошенко, Филарет му пожела победа в борбата с агресорите на Донбас.

Напомняме, че по-рано, Патриарх Кирил излезе с обръщение към всички, които взимат решения в Киев, с което ги призова незабавно да прекратят кръвопролитията в югоизточна Украйна, да спрат братоубийствената война.

По думите на Патриарх Кирил, «резултатите от кървавия конфликт са ужасяващи и само Дяволът може да празнува победа, когато с кръвопролития се сблъскват братя, унищожавайки един друг, нанасяйки ущърб и отслабвайки жизнените сили на народа».

ОБРЪЩЕНИЕТО НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ:

«Руската Православна Църква, Църквата на духовно неделимата Рус, не може да разделя единен народ Божий на политически, национален, социален или всеки друг принцип», подчерта Предстоятелят на РПЦ.

Та нали «Църквата изпълнява мисия, поверена й от Господа Иисуса Христа, а не поръчки или поръчения от страна на тези или онези политически сили. Именно с това тя се отличава от някои религиозни по име, но светски по смисъл организации».

«Вътрешни конфликти не веднъж е имало в нашата история. И именно те са довели до ослабването на Киевската Рус и падението на раздробените руски княжества под натиска на *Бату хан, до страшното *Смутно време в руската държава през XVII век, до чудовищното по мащаб кръвопролитие и утвърждаване за дълго време на безбожен режим в началото на ХХ век. Уроците на историята ни показват, че вътрешните сблъсъци винаги пораждат заплаха от поробване на Родината от външни сили. В стари времена и сега, в такива случаи над нас надвисва опасност от загуба на идентичния суверенитет на народа».

«Обръщам се към всички, от които зависи взимането на решенията: незабавно спрете кръвопролитията, влезте в реални преговори за стабилизиране на мира и справедливостта»призова Патриарх Кирил.

Негово Светейшество благослови всички православни храмове за извършване на молебен със специална молитва за мир и преодоляване на вътрешни конфликти в Украйна, като призова вярващите хора стриктно да спазват Петровия пост, който започна на 2 юни в Русия и Украйна.