Фидел Кастро сравни страните-членки на НАТО с нацистите

Фидел Кастро сравни страните-членки на НАТО с нацистите

Публикувано от:

 

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро сравни членовете на НАТО с нацистите от подразделението СС по времето на Адолф Хитлер. Сравнението той направи в своя статия на сайта Cubadebate.cu. В материала му, озаглавен „Триумф на идеята или триумф на катастрофата“, той се нахвърля с разрушителна критика върху действията на САЩ и европейските страни.

„Светът не вижда никаква почивка в последните години от действията на ЕС, които са строго управлявани от САЩ. Те са решили да си разчистят сметките с това, което остана от двата велики народа (Русия и Китай)“, пише Кастро. По думите му, необходимо е да се сложи край на империалистическия колониализъм, който е натрапен на света от ЕС и САЩ.

„Обвинявам Запада в цинизъм и казвам, че тази черта е станала символ на империалистическата политика“, пише още ел коменданте. Обръщайки се към НАТО, Кастро казва, че представителите на Алианса му напомнят на подразделенията на СС от времето на нацистка Германия.

„Основана на алчността империята на Адолф Хитлер стана безславна страница в историята, такова е и сегашното поощрение на НАТО на агресивните и буржоазни правителства, което ги прави за смях в целия свят. САЩ пък, с тяхната абсурдна политика, скоро ще се окажат на бунището на история“, подчертава 88-годишният Кастро.

Еврото и долара също щели да отидат на бунището според Фидел. “Политиката на европейските страни ще доведе до това, че еврото и долара скоро ще се превърнат в безполезни хартийки и ще се окажат зависими от рублата и юана”. В статията си Команданте нарича ръководството на САЩ “безотговорно”, като го съветва да чете Маркс, за да научи как да бъде поставена точка на колониалната и империалистическа политика.