Фидел Кастро посочи защо Русия и Китай няма да позволят на никого да ги заплашва

Навръх 90-годишния си юбилей легендарният кубински лидер Фидел Кастро обнародва най-новата си статия, която е своебразено обобщение на дългия му живот и размишления за най-горещите световни проблеми. Статията е публикувана на портала Cubadebate, предават световните агенции.
Изразявайки благодарност за многобройните поздравления и подаръци, бившият държавен ръководил на Куба споделя мнението си по актуални световни проблеми и растящото напрежение заради глобалното противопоставяне.

„Такива велики държави като Русия и Китай никога няма да допуснат да бъдат заплашвани с ядрен оръжие или да им бъде натрапвано използването на таково оръжие. Това са народи с голямо мъжество и интелект“, подчертава Фидел Кастро.

В статията си Фидел припомня за конфронтацията с Вашингтон, докато е управлявал страната, преди да се оттегли през 2006 г. поради здравословни проблеми.

„Направо съм се смял на макиавелските планове на президентите на САЩ“, уверява революционният лидер, който според кубинските служби за сигурност е бил мишена на 634 заговора между 1958 г., година преди идването му на власт, и 2000 г., предаде АФП.

По отношение на САЩ Кастро изразява и съжаление, че по време на посещението си в Хирошима Барак Обама така и не поиска прошка за хвърлените над японските градове атомни бомби през 1945 г.

„Трябва отново и отново да повтаряме за необходимостта да бъде запазен мира и че нито една държава няма право да убива милиони хора“, напомня легендарният команданте.