Фидел Кастро обвини НАТО в разпалване на война с Русия

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро в статията си, озаглавена „Неопределеното бъдеще”, обвини Северноатлантическия алианс в желание да започне „унищожителна война” с Русия, като отбеляза „омразата”, с която, по думите му, говори за Русия генералният секретар на тази организация Йенс Столтенберг.

На фона на украинската криза НАТО значително е засилила активността на своите източни граници и е заявила готовност да създаде високомобилна група на Силите си за бързо реагиране, инфраструктура, които ще бъдат създадени също в Източна Европа.

Същевременно, Русия отбеляза безпрецедентния растеж на военната активност на НАТО в Европа.

Също така, НАТО предприе мерки,които обяснява като необходимост от осигуряване на безопасността на страните-членки. Укрепени са мисиите по въздушно патрулиране на Балтийските страни (членки на алианся от 2004 г.), като самолети  с радарно оборудване извършват системни полети над Полша (член от 1999 г.) и над Румъния (член на НАТО от 2004 г.). В акваториите на Балтийско и Средиземно море са въведени допълнителни кораби на НАТО. Освен това, алиансът обяви за увеличаване на постоянно присъствие на личен състав, както и разширяване на програмите за военни учения и укрепване на системите за предупреждение.

Новият генсек на НАТО Столтенберг смята, че плановете на алианса по увеличаване на военно присъствие в Източна Европа отговарят на международните изисквания на НАТО     и не противоречат на основния акт Русия – НАТО от 1997 г. Според изказванията на генсека, алиансът трябва да остава силен и да запазва териториите си в стабилно състояние във взаимодействието с партньорите си.

Кастро сравни представителите на европейските страни на НАТО с нацисти. Той заяви, че политиката на блока, натрапена от САЩ, скоро ще го изхвърли на „бунището на историята”.

„Никой няма право да разрушава градове, да убива деца, да унищожава домове, да сее страх, глад и смърт”, – е написал Кастро в статията си.

Обръщайки се към НАТО, Кастро заяви, че представителите на Алианса му напомнят да подразделенията на СС от времената на нацистка Германия.