Фестивал „Времена и епохи“: Москва става арена на мащабни исторически възстановки

От четвъртък московските площади и булеварди ще бъдат препълнени от 6 хиляди ентусиасти на исторически възстановки, които ще празнуват 12 дни Фестивала на времената и епохите. Наричан „Олимпиада на възстановките“, тазгодишният фестивал обхваща историята от желязната епоха до Втората световна война. Посетителите ще могат да се запознаят с живота през различни епохи, ще могат да пробват средновековни оръжия, да разгледат аптека от 18-ти век и т.н..

Възстановката на битки има своите корени в древния Рим, но в наши дни е международно забавление, като в различни краища на Европа и Америка всяка седмица се пресъздава някоя битка.

Историческите възстановки станаха национална страст в Русия след разпада на Съветския съюз, когато цяло едно поколение преоцени версията на историята, която е изучавало.

Тазгодишният фестивал в Москва ще се разпростре на 30 площада из целия град. В мащабното събитие се очаква да се включат 6000 души, 1000 от които ще пристигнат от 22 страни: Франция, Италия, Румъния, Гърция, България, Сърбия, Полша, Великобритания, Швеция, Латвия, Норвегия, Германия, Испания, Чехия, Дания, Израел, Естония, Словакия, Словения, Ирландия, Черна гора и Швейцария, съобщават организаторите.

Това ще е седмото издание на фестивала „Времена и епохи“ и ще бъде в нов формат. Ще бъдат пресъздадени 12 исторически епохи от античността до 20 век. По-рано на фестивала бе представяна по една епоха: Античният Рим, Средни векове или Първа световна война. Организаторите обаче се решили фестивалът да не се ограничава до конкретен исторически период, а да се превърне в грандиозно събитие за фенове на историческите възстановки от цял свят.

Фестивалните събития ще се провеждат в пет парка и 25 тематични градски площада в цяла Москва. Различни епохи ще се преплитат по улиците и парковете в единно историческо действие. Жителите и гостите на руската столица ще могат да се разхождат из центъра от една историческа епоха в друга, да наблюдават батални възстановки от 17 век, бой на легиони с варвари, лагер на руската императорска армия, конни състезания, турнири по историческа фехтовка, историческа гастрономия и пр.

Откриването на фестивала е на 1 юни, когато на гара „Подмосковная“ ще пристигне ретро влак, представляващ реконструкция на различни исторически периоди. Кулминацията е на 11 юни, когато ще има възстановка на едно от сраженията в руско-полската война през 17 век.

Източник: Медиапул

Снимки: http://historyfest.ru/