Феминистката, наръгала восъчния Путин ще плати 6000 евро глоба

Френският съд наложи глоба от 6000 евро на активистка от украинската организация за голи протести „Фемен“, съобщи RFI. Причината за глобата е акцията през юни в Париж, когато тя наръга с нож восъчната фигура на президента на Русия Владимир Путин.

По време на инцидента върху голите гърди на феминистката е било изписано „Убий Путин“. Така 26-годишната Яна Жданова стана първата осъдена активистка на „Фемен“ във Франция.

На 5 юни Жданова отиде в залата с восъчни фигури на държавни глави в музея „Гревен“, свалила си блузата и забила във восъчния Путин дървен кол, боядисан с червена боя в единия му край. Така нареченоото „убийство“ украинката възпроизвела под истеричните крясъци „Путин е диктатор!“.

Съдът на Франция глобява Жданова с 1500 евро за сексуален ексхибиционизъм. За първи път френски съд разглежда акциите на „Фемен“ като действия от сексуален характер. Освен това, Жданова трябва да плати още 3004 евро на музея „Гревен“ за материалните щети, които е нанесла, а също 1000 евро за обида и 500 евро съдебни разходи по делото.

Яна Жданова пристига във Франция преди 2 години от Източна Украйна. „Много е странно, това е някаква шега“, каза тя след произнасянето на присъдата. „За първи път ни съдят за ексхибиционизъм. Това е нашата форма на протест, правила съм го в Украйна, в Турция.“