Фарадж: Не дразнете руската мечка!

В интервю за литовската версия на Delfi бившият лидер на британската Партия на независимостта Найджъл Фарадж заяви, че по време на кризата в Украйна европейските политици съзнателно са провокирали Русия, предаде РИА „Новости“

„Аз винаги съм казвал, че ние не трябва съзнателно да провокираме Русия. Ако дразниш руската мечка, в края на краищата тя ще реагира. Мисля, че отчасти това и направихме в Украйна и то не беше разумно“, заяви Фарадж.

По думите му провокация от страна на Запада е било раздаването на европейски знамена по време на майдана в Киев.

Фарадж отрече, че демонстрациите са били организирани от Европа, но заяви, че европейските страни имат свои интереси в Украйна.

„В края на краищата при нас има такива хора, като Дейвид Камерън, който десет пъти повтори на Украйна: „Вие трябва да се присъедините към ЕС и да станете членове на НАТО. Аз мисля, че Украйна може сама да реши как да постъпва, но да ѝ се казва, че може да се присъедини към политически и военни алианси е много неразумно от геополитическа гледна точка“, поясни Фарадж.

Евродепутатът подкрепи инициативата на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за изглаждане на отношенията с Владимир Путин. Според него Тръмп е най-подходящ за тази роля, пише RT.

„Има само един човек, който е готов да сложи край на тази безизходица, и този човек е Доналд Тръмп. Вие може да го харесвате или мразите, но едно е сигурно: той ще води различна политика. Поне ще се опита – ще има среща между двамата“, подчерта Фарадж.

Британският политик разкритикува ЕС за отсъствието на „визия“ за нормализиране на отношенията с Москва.

„Мисля, че трябва да преосмислим поведението си. Според мен непрестанното разширяване на Евросъюза на изток, съчетано с факта, че се готви създаването на обща европейска армия, предизвиква тревога“, подчерта Фарадж. И добави: „Ние отново сме в състояние на студена война. Без значение дали Путин представлява заплаха или не, дайте да спрем да дразним руската мечка – това е просто неразумно“.