Националната банка на Украйна (НБУ) призна за неплатежоспособна една от най-големите украински банки, „Надра“.

Основната причина за преместването й в тази категория е „недостатъчната капитализация на банката съгласно изискванията на тестовете за устойчивост, както и това, че дейността й не е приведена в съответствие с изискванията на законодателството на Украйна“, се казва в съобщението.

Регулаторът отбелязва, че признаването на банката за неплатежоспособна е заради нейната нежизнеспособност още от въвеждането на временната администрация през 2009 г.

Според НБУ усилията и мерките на управлението на банка „Надра“ за подобряване на нейната дейност са се оказали недостатъчни в условията на финансово-икономическа криза.

Централната банка уточни, че 99% от вложителите й имат сметки, които влизат в границите на гарантираната от фонда за гарантиране на влоговете на физически лица сума от 200 000 гривни (11 100 долара по сегашния курс на НБУ).

Общият обем на всички изплащания, които ще бъдат направени на вложители в банка „Надра“, ще бъде около 3,6 милиона гривни (200 000 долара).

„Надра“ е част от структурата на Груп ДФ (Group DF) на бизнесмена Дмитрий Фирташ, който по данни на украинските медии заема четвърто място в класацията на най-богатите хора в страната със състояние от над 3 милиарда долара. Значителна част от доходите му са от доставка на руски газ за Украйна и страни от Централна Европа.