Фабиен Намиас: Не мога да кажа, кой именно е мосю Путин?

Зам.-директорът на френската радиостанция Европа 1 Фабиен Намиас с колегата си Жан Пиер Елкобаш, преди дни взеха интервю от руския президент Владимир Путин в резиденцията му в Сочи. Срещата с него се състоя в навечерието на визитата му в Нормандия. Намиас побърза да сподели със слушателите на Европа 1 за впечатленията си от общуването му с руския държавен глава:

„…Всъщност, ние веднага забравихме за дългото чакане – начина му на поведение, качеството на отговорите, темповете и ритъмът на разговора надминаха нашите очаквания. Още повече, че чакането се наложи по разбираеми причини – заради подготовката му за Нормандия, а потокът от министри на посещение в неговия кабинет не спираше до 2 часа след полунощ. Оказа се, че Путин работи до късно.

Аз лично не си спомням, да съм имал такъв разговор с друг политик, включително френски, а съм имал много такива в кариерата си. Имам предвид откровеността на Путин, умението му да държи на ударите, да парира. Забелязахме, че някои от въпросите го дразнеха, но той по най-изчерпателния начин отговаряше на тях.

Той не харесва днешната политика на САЩ, а и не смята за необходимо да го прикрива. Той е напълно искрен, когато рязко се отзовава за САЩ и Обама, но това е абсолютно нормално, от моя гледна точка е така. Още повече, че Путин по отношение на САЩ винаги е бил добронамерен и дори е проявявал доверие към Америка. Но доверието му е било излъгано и неговата реакция е обяснима и разбираема. Искам да подчертая, че той не знаеше какви въпроси ще му задаваме и макар Кремъл да не е настоявал за това, ние все пак обявихме предварително на кои теми ще разговаряме. Путин ни помоли единствено за едно – да запазим всичките му отговори и да не изрязваме нищо при монтажа. Ние обещахме да изпълним това негово желание.

Путин с френски журналисти

Той ни покани в дневната, която се оказа огромна зала с високи тавани, но интериора бе доста скромен и минималистичен. Владимир Путин ни предложи по питие и когато разказваше за руското шампанско, с което пожела да ни почерпи, аз се огледах и онемях. Нямаше никаква охрана около нас, бяхме само тримата с колегата ми Жан Пиер Елкобаш. Това нещо никога не може да се случи при нито един световен политик. Нито един френски президент, премиер или министър не са позволявали подобно нещо – да останат насаме с журналисти. Това е немислимо за нашите политици. След като опитахме от шампанското започна разговорът ни. И пред нас застана съвсем друг човек. Пред нас седеше остроумен, лек, малко плах събеседник, който си позволяваше да ни прекъсва, да се шегува. Контрастът бе толкова поразителен, че в момента ми е трудно да кажа, кой именно е мосю Путин. Защото видях двама: президента на Русия, който се държа с достойнство на цар. И човекът, който ни очарова, който ни накара за секунди да забравим, че сме чакали това интервю няколко часа“.