Учени се спуснаха в гигантския кратер на Ямалския полуостров

Група учени установи, че гигантският кратер, който бе открит в Ямало-Ненецки автономен окръг, до есента на следващата година ще се напълни с вода и ще се превърне в езеро. Това заяви директорът на руския център по усвояване на Арктика Владимир Пушкарьов, който е част от научната експедиция, изследвала обекта за определяне на произхода му.

Гигантският кратер на Ямалския полуостров бе открит през юли тази година. Пилоти на хеликоптери заснеха дупката и разказаха, че тя е толкова голяма, че вътре в нея могат да се спуснат няколко Ми-8. Предполага се, че причината за образуването на явлението е станал подземен взрив на газ.

Според ИА „Север-пресс”, групата изследователи се спуснали на дъното на кратера, за да го заснемат отвътре, както и да вземат проби от повърхността му. Учените открили там замръзнало езеро с дълбочина около 10,5 м.

„За първи път ние се спуснахме до дъното на кратера. Усещанията не могат да бъдат описани с думи. За пореден път ни порази формата му, която прилича на конус. Стените на дупката са съставени предимно от лед с малки частици от скала. Дъното й вече се е превърнало в малко замръзнало езеро. Ние спокойно ходехме по леда и взехме проби от почвата за анализ”, съобщи Пушкарьов, цитиран от ТАСС.

Според директора на руския център по усвояване на Арктика, предстои учените да проведат редица лабораторни анализи, за да установят какъв именно газ има в почвата на кратера. „Предстои ни също да изследваме леда за химичния му състав. Ние вече направихме измерване на количеството вредни газове на дъното на кратера, но не открихме наличие на такива. Въздухът там е без вредни примеси и опасни газове, които да се окажат пагубни за състоянието на живите организми. Всичко това показва, че в езерото, образувало се на дъното на кратера, се образуват бактерии и тук впоследствие може да се зароди нов живот”, отбеляза Пушкарьов. Ученият допълни, че за съжаление, на дъното на кратера не са успели да открият останки от древни животни, „макар да са се надявали на подобно откритие”.

Учени Изглед от дъното на кратера