Учени разкриха: Морско водорасло потиска раковите клетки

Морското водорасло Zostera Asiatic може да потиска раковите клетки, установиха учени от Далекоизтомния федерален университет в Русия, пише БГНЕС.

Тяхното внимание е фокусирано върху лечебната активност на дисулфата лютеолин (ДСЛ), който се извлича от водораслото. В традиционната медицина растението се използва при хранителни отравяния, алергии и за усилване на имунитета. Добавят го и в хранителната промишленост за производство на мармалад и желирани бонбони. Но сега се оказва, че спектърът на приложението му може да се разшири.

Растението бе проверено върху животни с канцерогенеза (раково заболяване). След 15-седмично прилагане на ДСЛ количество и размерът на туморите, честотата на появата на огнища и интензивността на увеличаването на злокачествените образувания бяха 1,5-2 по-ниски в сравнение с контролната група.

При това показателите на провъзпалителните цитокини намаляваха също 1,5-2 пъти. А това говори за потискане на раковите процеси. ДСЛ е стимулирал механизма на имунен надзор, помагайки на организма да се справи с раковите клетки.