Учени откриха нов минерал на полуостров Камчатка

Екип от руски и австралийски учени публикуваха статия в списанието „Американски минералог“ (American Mineralogist) с описание на нов минерал, открит на Камчатка, пише в сайта на Руската академия на науките.

Минералът е получил името наталиямаликит в чест на Наталия Малик, научен сътрудник от Института по вулканология и сеизмология в Петропавловск Камчатски.

Новият минерал се образува в пукнатините в склоновете на вулкани, където се освобождават горещи газове с температура 620-640° С. Това е установено на камчатския Авачински вулкан. От химическа гледна точка наталиямаликитът е талиев йодид. В австралийския университет „Монаш“ се проведе изследване на кристалната структура на минерала под електронен микроскоп.

„Откриването на новия минерал означава, че ние ще можем да разберем по-добре как металите се извличат от източници, намиращи се в дълбините на нашата планета“, казва един от авторите на изследването. „Това ще ни даде уникално разбиране за процесите, отговорни за геохимичната еволюция на нашата планета“.

Минералът и името му наскоро са били одобрени от Международната комисия на минералогичната асоциация по нови минерали и минерални названия.