Учени откриха нанокристали в Челябинския метеорит

Учени от Нижегородския университет са изследвали фрагменти от Челябинския метеорит и са открили в тях естествени магнезиево-железни нанокристали, съобщи сп. „Сайънтифик рипортс„.

В средата на февруари 2013 г. небесно тяло с диаметър около 19 метра се взриви на височина 23 километра над Челябинска област. Според изчисленията на учени температурата му в този момент е можела да достигне 10 000 градуса. Геохимични изследвания са показали, че Челябинският метеорит се отнася към обикновените хондрити от клас LL.

Група руски учени под ръководството на Дмитрий Павлов от Нижегородския държавен университет „Лобачевски“ е изследвала един от фрагментите на метеорита, предоставен от колеги от Южноуралския университет.

С помощта на трансмисионен електронен микроскоп с висока резолюция, а също на рентгенова спектроскопия, учените са открили в образеца нанокристали от феропериклаз – минерал, състоящ се от магнезий, желязо и кислород.

На Земята феропериклазът се образува в горните слоеве на мантията при много високо налягане и температура. Нанокристалите са били с размери от 3 до 15 нанометра и са се намирали в аморфна маса силициев окис.

Освен това откритите нанокристали са притежавали луминисцентност – те излъчват видими и инфрачервени лъчи в диапазон с дължина на вълната от 675 до 800 нанометра.

Авторите на изследването отбелязват, че сега учените отделят голямо внимание на получените по изкуствен начин наноматериали, чиито свойства се различават много от тези на химически идентичните „макроматериали“.

Образувалите се в естествени условия нанокристали, подобни на тези, които бяха открити в частите от метеорита, паднал в района на Челябинск, могат да дадат нова информация за характера на наноматериалите, по-специално за условията на естественото им образуване, твърдят учените в статията.