Ученията на руския Черноморски флот минават успешно

Група от бойни кораби на руския Черноморски флот успешно поразили сложна целева позиция в хода на учението на югозапад от нос Тарханкут, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

Целевата позиция е имитирала отряд противникови бойни кораби. Съвместните ракетни стрелби са водени от кораба „Самум”, малкия ракетен кораб „Штил” и два ракетни катера. За обозначаване на условния противник са използвани различни видове надводни обекти. В нанасянето на удара са взели участие и самолетите на морската авиация СУ-24 към авиобазата на Черноморския флот, които успешно отработили нанасяне на бомбени удари по надводни кораби.

Мащабните военни учения на ЧФ на Русия с участието на 20 кораба и плавателни съдове, както и с над 20 самолети и хеликоптери, а също морска пехота и брегова артилерия са започнали на 4 юли. Районът на ученията обхваща цялата акватория на Черно море. В хода на ученията се отработва взаимодействието на корабните връзки с бреговите подразделения и авиацията. Планът на ученията предвижда унищожаване на връзка между корабите на условния противник в открито море, както и организация на противовъздушна отбрана на група кораби и брегови обекти, а също установяване и унищожаване на „вражески субмарини”.

Бреговите войски и морската пехота ще отработят действията за борбата с тактическия десант, а самолетите от морската авиация ще се заемат с въздушното разузнаване и нанасянето на удари по противниковите кораби.

По-рано в акваторията на Черно море влезе група кораби на НАТО за участие в международни учения на военноморските сили Breeze 2014 до бреговете на България.