Участниците на Олимпиадата в Сочи ще получават духовна подкрепа на повече от 100 свещеника

СОЧИ. По време на XXII Олимпийски и XI Паралимпийски зимни игри за 2014 година, които ще се състоят в Сочи, ще работят специални религиозни центрове и стаи за молитва на пет световни религии.
„Повече от 100 свещенослужители и доброволци ще обслужват спортистите и гостите на Олимпиадата. Те ще оказват духовна подкрепа и психологическа помощ. Според изискването на Олимпийския комитет, на всяко помещение за молитва  трябва да има винаги по два свещеника“, заяви  уредникът, ръководител на проекта и на секретариата на Междурелигиозният съвет на Русия, свещеник Роман Богдасаров.
„Молитвата ще помогне на спортистите да се концентрират, за да побеждават.

При това, държа да подчертая, че Олимпиадата е изключително спортно мероприятие и пропагандистка дейност с цел привличане на хора към религия е недопустимо. Никаква пропаганда, никаква сектанска, а най-вече  екстремистка дейности не трябва да има на Олимпийските игри“, поясни още представителят на Църквата.
В рамките на  Олимпиадата ще има представители на православни организации, еврейски общности, будистката традиционна Сангхи, Централния духовен съвет на мюфтиите, католически и протестантски общности. Въпреки това, масови редовни богослужения няма да има, поясни още свещеник Богдасаров пред тв канала „Вести.ru“.  Позовавайки се на думите му, сред свещениците са подбрани лица, отговарящи на всички изисквания за  опит, знания и професионализъм,  всички те са били одобрени лично от Негово Светейшество Патриарх Кирил. Доброволците са предимно студенти от различните духовни академии, семинарии и институти от цяла Русия, поясни в заключение отец Роман..