Участниците в Евромайдана се прощават с Украйна

Украинците, участващи в Евромайдана, искат да напуснат страната, тъй като не виждат бъдещето  си в полуразрушената държава. Това пише първото международно младежко списание Vice, с тираж от 900 хил. екземпляра, чиято главна редакция е в Ню Йорк.

Хиляди украинци бягат от страната както легално, така и нелегално. Те нямат причина да останат в страната и „източването на мозъци“ се засилва.

Основните причини за това са конфликтът в Донбас, падането на курса на гривната и жизнения стандарт, както и тежката икономическа обстановка, отбелязва изданието.

Много от украинските граждани, които при напускането на страната са били настроени да се върнат някой ден, сега все по-често са склонни да твърдят, че ще останат да живеят в чужбина.

Според аспирантът от нюйоркския университет Емили Чанел-Джъстис, която пише дисертация за младежта на Майдана, причините за това явление са свързани с факта, че участвайки в протестите, много от активистите са имали идеализирана представа за това какви промени ще настъпят в страната. Реалността обаче, се оказала съвсем друга.

„Много от тях няма да се върнат. Не мога да кажа, че искам да се върна у дома скоро. Когато бях на Майдана миналата зима, аз разбрах колко трудно ще бъде за мен, ако остана в Киев“, цитира списанието думите на студентка от Киево-Могилянската академия Даша Оратовска, която в момента живее в Холандия.

Украинците, които не са напуснали страната, чувстват липсата на промени още по-силно, отколкото тези, които са емигрирали. Те са дълбоко разочаровани и у тях липсва доверие към новото и неустойчиво правителство, пише още изданието.

Всъщност, с какво и да се гордеят? Нищо, освен разруха, кръв, мъка и омраза на една част от страната към друга, не е донесъл Евромайданът, както и да го наречете и на какъвто и език да крещите „Слава на Украйна“!

В рускоезичния Харков по време на марша на националистите по случай годишнината от Евромайдана избухна бомба, в резултат от което загинаха трима души, сред които и лидерът на майдана в града. Киев, демонизиращ Русия, видя в това престъпление „ръката на Москва“.

В същото време в Москва, Севастопол и много други градове в Русия стотици хиляди души излязоха на протест под лозунга „Майданът няма да мине!“. Според протестиращите, отказът от традициите и суверенитета на страната заради така наречените „облаги от англо-санксонската цивилизация“ води до разруха на страната и деградация на обществото, както се случва в момента в Украйна.