Участието на офицери от украинското разузнаване в подготовката за диверсия в Крим е доказано с видеозапис

Предполагаемият лидер на украинските диверсанти Евгений Панов признава, че в групата, подготвяща диверсия в Крим, влизат кадрови офицери от украинското разузнаване. Видеото с признанията е излъчено по телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС.

„В състава на групата влизат кадрови офицери от военното разузнаване на Украйна Кирилов Александров с прозвището „Кирил“, кадровият офицер Дмитрий, Литвенко Олег с прякора „Лис“. В състава на групата влизат още Сандил Алексей – „Сай“, както и непознат за мен по име и фамилия, с прозвището „Деших“, каза той.

Отговаряйки на въпрос за връзките с Главното управление на разузнаването към министерството на отбраната на Украйна, Панов съобщи, че е „пристигнал в Киев“ с цел създаване на група да извършване на диверсия на територията на „Кримската република“.

По думите му, по указание на Кирил (един от предполагаемите диверсанти) е било създадено скривалище в гр. Армянск. Диверсантите използвали в хода на операцията пет комплекта руска военна униформа. „В скривалищата се намираха оръжието и взривните вещества“, отбеляза той.

Панов също така изброява и обектите, където е трябвало да се случат диверсиите. „С Александър Сандил минахме през градовете Армянск, Красноперекопск, Джанка, Феодосий и Керч, за да огледаме обектите за диверсия“, каза той, като съобщи още, че за операцията „лично са му платили три хиляди и двеста гривни“.